Daggkåpa  
RIKSFÖRBUNDET  

 

    

line decor
    Hem   •    Om Svensk Trädgård   •   Medlem   •   Förening   •   Kunskap   •   Tidningen   •   Kontakt    
line decor
 

AktuelltAlltid aktuellt - Våra rådgivare svarar på dina trädgårdsfrågor

Våra kunniga trädgårdsrådgivare Henrik Bodin och Lise-Lotte Björkman besvarar alla era frågor kring trädgård och odling.

Frågor och svar (publicerade i Hemträdgården) hittar ni här.

Välkommen att ringa eller maila rådgivarna på 08-758 86 36, radgivning@tradgard.org


Nytt nummer av hemträdgården

I dagarna kommer sista numret för i år av Hemträdgården. Tyvärr har det blivit en liten försening i leveransen pga sjukdom. Nytt utgivningsdatum är 30 november (ist för tidigare 27 nov). Är ni ivriga att ta del av ett klorofyllt vinternummer kan ni redan nu läsa hela tidningen i digital version under medlemsinloggningen

 

 

 

 


Utdelning av kungliga medaljer

Kungliga Patriotiska sällskapets medaljer för ”förtjänster inom trädgårdsodling och biodling” delas årligen ut av Riksförbundet Svensk Trädgård till personer som bidragit till att främja trädgårdskonst, odling eller forskning om trädgård. Årets utdelning livesändes och går att ta del av i efterhand.
Till årets medaljörer >>

 

 


Rester av bekämpningsmedel i ekologisk växtnäring

Redan i våras larmade flera svenska fritidsodlare om plantor som fått konstiga skador efter att ha vattnats med flytande ekologisk växtnäring. Nu kan vi ta del av resultatet i Fritidsodlingens Riksorganisations rapport.
Ta del av FORs rapport här >>


Äpplets Dag!

Den 25 september firar vi Äpplets dag runt om i hela landet. Dagen skapades på initativ av Riksförbundet Svensk Trädgård för ett par år sedan. Läs mer om dagen på www.appletsdag.se

Önskar du ett informationsblad om Äpplets Dag kan du ladda ner det här.

 

 


 

Odla unga odlare - ett lärande för livet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Riksförbundet Svensk Trädgård lanserar nu ett nytt medlemskap speciellt för skolor och förskolor. Läs mer om kampanjen här.


Tusen Trädgårdar - Sveriges största trädgårdsvisning!

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett stort tack till alla som gjorde dagen möjlig!
Riksförbundet Svensk Trädgård är stolt initiativtagare och arrangör, tillsammans med trädgårdsjournalist Gunnel Carlson och Studiefrämjandet m fl samarbetspartners, av Tusen Trädgårdar, som gick av stapeln söndagen den 28 juni. Ett unikt tillfälle att se privata trädgårdar som öppnas upp för allmänheten. Läs mer om visningen och ett reportage från en medlems medverkande trädgård här.


Tusen Trädgårdar - med anledning av Covid-19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Coronapandemin påverkar oss alla och kräver anpassningar. Vi följer rapporteringen om coronapandemin noga och följer och agerar utifrån officiella källor och beslut som tas kring frågan. Se Folhälsomyndigheten. Därmed kan det komma att ske snabba ändringar kring arrangemanget. Håll er alltid uppdaterade på hemsidan www.tradgardssverige.org/tusen-tradgardar-2020 för aktuell information. Läs mer här.


Årets sommarmöte på Gotland - Inställt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På grund av coronaviruset är nu Sommarmötet 22-23 augusti 2020 på Gotland inställt. Vi såg verkligen fram emot evenemanget och att få att träffa er trädgårdsvänner. Men vi bjuder in till sommarmöte på Gotland nästa år istället. Hälsar Gotlands Trädgårdssällskap. Läs mer om Sommarmötet här.


Håll er uppdaterade gällande Corona (30/3 2020)

Med anledning av Covid-19. I coronatider följer och agerar vi utifrån officiella källor och beslut som tas kring frågan. Bland annat det som nu gäller, att inte träffas i större folksamlingar. Håller er uppdaterade och ta redan på information från säkra källor som Folkhälsomyndigheten

Håll kontakt med er lokala trädgårdsförening gällande eventuella ändringar i trädgårdsföreningens program i samband med detta.

Tips! Testa att träffas digitalt. Det är ju alltid roligt att ses! Men det går ju även bra att ringa varandra och prata en stund så klart. Ett samtal är oavsett oftast välkommet! Ring våra trädgårdsrådgivare och prata odling och trädgård. Odla hemma på egna odlingslotten. Planera, förgro och plantera om. Läs Hemträdgården och låt dig inspireras.

Framför allt, sköt om er och ta hand om varandra väl!


Ha tålamod med lite väntan...

Just nu är det mycket att göra på medlemsservice. Vi försöker besvara alla samtal och e-post så snart vi kan. Ha tålamod, och var beredd på att det kan ta lite längre tid än vanligt att få besked.

 


Hemträdgården

Hemträdgården kommer ut med 6 nummer per år. En erkänd tidning alltid fylld med intressanta artiklar om allt från exempelvis libbsticka, åbrodd, barn som odlar i skolan, trädgårdsbesök, gräs som dekorativ växt, fleråriga grönsaker, gravplanteringar, trädgårdsmedaljer, trädgårdsrådgivarnas svar på läsarnas frågor, samt ljus och belysning i, den för säsongen mörkare, trädgården, och mycket mer. God läsning!

Endast för medlemmar
Visste du att du i den digitala versionen av Hemträdgården också kan söka i tidningen? Sök på ämnen, växtnamn, artikelförfattare osv. Så smidigt och bra. Lätt att hitta allt som innehåller ordet du sökt på. Dessutom med sidhänvisning. Logga in och ta del av din medlemsförmån.

Mer information om tidningen och hur du blir prenumerant hittar du här.

 


Invasiva främmande arter - så tar du hand om ditt växtavfall

Bildkälla: FOR

Hur gör du med ditt växtavfall? Få tips och vägledning här. Ta del av Naturvårdsverkets filmklipp och vägledning som beskriver hur hushållsavfall som består av växter av invasiva främmande arter bör hanteras på bästa sätt. Läs vidare för att ta del av Naturvårdsverkets tips på hemsidan.

Nordiskt samarbetsprojekt
Just nu pågår ett Nordiskt samarbetsprojekt där vi medverkar genom FOR, Fritidsodlingens RIksorganisation.
Enkät - Besvärliga växter i trädgården
Har du några växter i din trädgård som sprider sig för mycket? Länk till enkät.

Nya invasiva främmande arter
EU-kommissionen beslutade den 25 juli 2019 om att lägga till 17 nya arter till EU:s förteckning över invasiva främmande arter.

 


Datum satt för Tusen Trädgårdar 2020

Söndagen den 28 juni 2020 är det dags för Sveriges största trädgårdsvisning.
Då öppnar trädgårdsägare landet runt upp för allmänheten under en hel dag. Anmälan öppnar: efter årsskiftet. Läs mer här.

 

Huvudarrangörer: Riksförbundet Svensk Trädgård, Studiefrämjandet, Gunnel Carlsons Trädgårdsriket

 


 

Ny trädgårdsresa i samarbete med Favoritresor

Den här gången gör vi en trädgårdsresa tillsammans med John Taylor till Frankrike. upplev Normandies trädgårdar och Monets Giverny i maj 2020.
Mer information om resan hittar du här. Resan är klimatkompenserad.

 


Nordiskt samarbete kring invasiva främmande arter

Fritidsodlingens Riksorganisation, FOR, har tillsammans med sina systerorganisationer i Danmark och Norge beviljats finansiering för projektet Invasiva främmande växter i våra trädgårdar – ett nordiskt informationsprojekt av Nordiska Ministerrådet. Läs mer här.

FOR är en intresseorganisation där Riksförbundet Svensk Trädgård ingår som en av 19 medlemsorganisationer.


Att tänka på gällande invasiva växter - så tar du hand om avfallet

• Hantera växtavfall så att rotdelar och fröer inte sprids.
• Lägg det inte på komposten.
• Transportera det i slutna sopsäckar.
• Hör med återvinningscentralen om de tar emot växtavfall från invasiva arter och fråga hur det ska sorteras.
• Släng aldrig växtavfall från invasiva arter i naturen!
Se Naturvårdsverkets klipp.

 


Ditt regnvatten - en resurs att ta tillvara på

Vår trädgårdsrådgivare Henrik Bodin ger kloka tips på hur du kan ta tillvara på ditt regnvatten och samtalar med Jessica Lyon på Odlingstv kring det högaktuella ämnet. Se hela klippet här.

Artiklar om hur du tar tillvara på regnvatten i din trädgård hittar du också på vår hemsida under kunskap

 

 

 

 


STÖD VÅRT BARNPROJEKT
- Som en gåva till kommande generationer

Ta del av Riksförbundet Svensk Trädgårds satsning kring kunskapsöverföring av oersättlig odlingskunskap till kommande generationer.

Läs mer och skänka ett bidrag till Riksförbundet Svensk Trädgårds arbete.

 

 

 

 


90-KONTOTILL SVENSK TRÄDGÅRD

Riksförbundet Svensk Trädgård har beviljats 90-konto med anslutning till Svensk Insamlingskontroll. 90-kontot är en garanti för dig som givare att pengarna hamnar rätt. Läs mer om Riksförbundet Svensk Trädgårds abete.

 


Hemträdgårdens guide till trädgårdsutbildningarna

Hemträdgårdens guide till

I nummer 1 av Hemträdgården hittar du Hemträdgårdens guide till sveriges trädgårdsutbildningar.
Du kan läsa PDF'en här.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 
Undermeny
Aktuellt

 

 


 
     
 
Svensk Trädgård,  Box 2966,  187 29 Täby    •    Besöksadress: Nytorpsvägen 34,  Täby        Telefon: 08-792 13 15    Fax: 08-792 39 53    •    © Riksförbundet Svensk Trädgård