Gröna blad  
RIKSFÖRBUNDET  

 

    

line decor
    Hem   •    Om Svensk Trädgård   •   Medlem   •   Förening   •   Kunskap   •   Tidningen   •   Kontakt    
line decor
 
Kurser i Svensk Trädgårds regi:

gröntkort logo

 

 

 Ta Grönt Kort / Bli certifierad trädbeskärare!

Information om Grönt kort

Kursen 2020 är nu fullbokad!
Plats: Bergianska trädgården
Tidpunkt: v.8 och v.35
Pris: 30.900kr (kursmaterial, mat och logi ingår)

Gör din intresseanmälan för 2021 redan idag
Till intresseanmälan: Grönt kort 2021
Det finns möjlighet att göra en intresseanmälan för nästa år redan nu. Observera att intresseanmälan ej är bindande. På så vis får du tidigt information om nästa tillfälle och när det är dags att anmäla sig.

Om kursen
Det finns ett stort behov av duktiga fruktträdsbeskärare i hela landet. Varje år genomför vi en kurs med viktiga grunder och nya tankar inom fruktträdsbeskärning. Är du intresserad av att går kursen rekommenderar vi dig att göra en intresseanmälan via länken nedan. Då får du information om 2021 års kurs skickad till dig i slutet av november 2020. Därefter kan du ta beslut om du vill gå kursen eller ej.

Kursinnehåll: Grönt Kort fokuserar på fruktträd: hur de vårdas på bästa sätt för att få bästa möjliga skörd. Träden i våra villaträdgårdar sätts i fokus, inte fruktodlingen. Fruktträdens teori och praktik varvas. Visst talar vi mycket beskärning och snitt men även helheten: jordens betydelse, skadegörares inverkan, bra verktyg och säker beskärning. Allt baseras på aktuell biologisk kunskap för träden och trädvårdarnas bästa.

I kursen ingår, förutom åtta aktiva kursdagar och omfattande faktaspäckad kurslitteratur:

  • Logi i dubbelrum på vandrarhem inkl. lakan, handduk och slutstädning.
  • Helpension. Frukost, lunch, middag, för- och eftermiddagsfika.
  • 8 dagars kurs med kursmaterial samt praktisk och teoretisk examen.
  • Två stycken äppelträd (2-års förädlingar).
    Intyg, och ett Grönt Kort för den som klarar examinationerna.
  • Kunnig kursledning/handledning

Kursledare är: Henrik Morin, assisterande kursledare Ann-Catrin Thor.
Önskar du mer information som du inte hittar här på hemsidan: mejla grontkort@tradgard.org så svarar vi dig så fort som möjligt!
/ Henrik Bodin, ansvarig kurssamordnare

Mer information om certifikatet och bakgrund till kursen.


Läs dagboksanteckningar av Katarina Nordlander, en av våra kursdeltagare i Grönt kortkursen 2013 (sexdagars vinterkurs), artikeln är ur Hemträdgården 5/2013 >>Mer om kursen
Syftet med kursen är att höja fruktträdens status som kulturbärare och fruktbärare i våra trädgårdar samt att sprida kunskap om korrekt beskärning. De certifierade fruktträdsbeskärarna ska ge Sveriges fruktträd den vård och omsorg de förtjänar. Vi vill också på detta sätt skapa medlemsnytta för trädgårdsföreningar runt om i Sverige. Kursen ger ett certifikat efter godkänt skriftligt och praktiskt prov.

beskärning_stege, foto:A-C Thor

Förkunskaper
Alla med intresse av trädgård och trädvård får delta. Du bör ha ambitionen att använda kunskapen i yrket eller som bisyssla. Du bör ha ett grundläggande intresse för beskärning, inte vara höjdrädd vid arbeten från stege, ha fysisk kapacitet att hantera beskärningsverktyg och vara beredd på att arbeta vid kyla eller i regn. Du bör uppskatta praktiskt arbete.

Kursavgift

Trädbeskärare. Foto: A-C Thor

I priset ingår del i bäddat dubbelrum, mat, kurs med kursmaterial, praktisk och teoretisk examen, två stycken 2-årsförädlade äppelträd, intyg och Grönt Kort i fruktträdsbeskärning efter godkända prov.

Se till att ha en egen/via arbetsgivaren giltig sjuk- och olycksfallsförsäkring som gäller under kursen.


16 deltagare per kurs

Observera att antalet deltagare per kurs är begränsat till 16 personer.
För kursens kvalitet är kursgrupperna inte större.Detta för att alla kursdeltagare ska få den handledning de behöver av Henrik Morin och Ann-Catrin Thor.


Frågor besvaras av ansvarig kurssamordnare, Henrik Bodin via e-post grontkort@tradgard.org


 

Kurser anordnade av andra arrangörer:
 
Studiefrämjandet Stockholm anordnar kurser

Se www.studieframjandet.se/stockholm

Studiefr


Ekologisk trädgårdsodling

Kurser i ekologisk trädgårdsodling
Trädgårdsmästaren och utomhuspedagogen Matthias Krauss håller kurser i ekologisk trädgårdsodling i Skåne och ger 5 procent medlemsrabatt på åtta olika endagskurser, allt från ”Jord och kompostering” till ”Förvaring och förädling” samt 10 % rabatt på Grundkurs i ekologisk trädgårdsodling, åtta helger under hela säsongen. Se www.ekosam.se, ekosamtradgard@gmail.com, tel 0733-60 66 66.

Läs mer>>

 


 

Håkan Svensson
till minne.
(artikel ur Pomologen 3/2013)


 


 

 

Beskärning

 
 

 

 
 
Svensk Trädgård,  Box 2966,  187 29 Täby    •    Besöksadress: Nytorpsvägen 34,  Täby        Telefon: 08-792 13 15    Fax: 08-792 39 53    •    © Riksförbundet Svensk Trädgård